В главата на сериен убиец…

Какво има? Как мисли? Очевидно убииците не разсъждават точно като другите хора, за тях убийството носи удоволствие, чувсто за величие. Дали това е вярно, едва ли ще можем да отговорим, съмнява ме че и самите убийци ще могат да отговорят на въпроса. В България доколкото знам няма толкова фрапиращи случаи, колкото има в САЩ например. За какви ли не изруди съм чел/чувал и все пак не мога да разбера какво ги кара да правят тези неща, нещо в миналото им, психични отклонения или просто защото са зли по рождение. Едва ли, за мен хората се раждат уравновесени и след това поемат към крайностите. И никога не достигат абсолютната крайност. Никога не можем да сме напълно „добри“ и напълно „лоши“. Всеки убиец може би има мотиви да прави това, което прави. Те звучат абсурдно на мен и може би на много други хора, но именно това е разликата между мен теб (освен ако ти не си случайно сериен убиец, извинявай не ми идвай на гости, моля те) и тях. Едно от най-популярните твърдения е, че лошото възпитание плюс терора вкъщи е главна причина за психическите проблеми на престъпниците. И все пак, едва ли всеки психопат избиващ наред го прави заради лошо детство. Стига, това е за холивудските драми. Не, че отричам че лошото детство може да е причина, но може да са хиляди други причини. Не абсолютизирайте.

Сещам се аз Американски Психар, не съм чел книгата и не знам дали някога изобщо ще го направя след като прочетох откъса в Егоист. Не че съм гнуслив, просто търся по-скоро идеята отколкото натуралистичното показване на действията на психо-пичовете. Гледах филма преди време, и той ми доказа че причините са убийството могат да бъдат нищожни, водени изцяло от материализъм и завист = Психически разтройства… Примерно Патрик Бейтман уби човек, защото имаше по-хубава визитна картичка.

За това си мислех докато гледах средно-добрият американски филм „Kalifornia“ (да така е, проблема не е в мен, с K го пишат филма). Отначалото си мислех, че е написано с K защото има около 121512 други филма с името California, но след като единия герой (Дейвид Духовни *музиката от x-files*) го написа на обявата, в която търси човек за пътуване до Калфиорния, с К ми стана ясно, че това е накакъв опит за символизъм колко незапознати са много американци(а и не само) с живота в калифорния. Тъй де всеки си представя палми и плажове и безплатни кокосови орехи. Героят на Дейвид Духовни и жена му (Мишел Форбс) тръгват по следите на най-известните сериини убийци в САЩ, за да съберат материал за книга. Крайната им спирка е Калифорния, като и те не знаят какво ще правят там. За пътуването взимат и двойка пропаднали американци, които живеят в каравана и си мислят че Италия е била част от СССР … От този тип хора. В ролята на Ърли е Брат Пит, който между другото си играе ролята много добре, не като в Троя примерно.

Ърли е убиец, от този тип, който дори не се замисля как ще прикрие труповете, просто трепе човека и продължава напред. Затова и го издирват сигурно. Но както става във филмите нашия човек разбира мнооого късно, когато психясалия герой е най-психясъл и решава, че трябва да докаже теорията, че на сериините убиици мозъка им отказва от време на време. Разбира се лошият от SAW и Ханибал Лектър са изключение.Мълдър, I mean Браян иска да разбере как мислят сериините убиици, като и аз, но с единствената разлика, че той май разбра в края на филма, а аз не.

Реклами

2 коментара to “В главата на сериен убиец…”

  1. ох, след време гледай пак американски психар… причината за убийството изобщо не е в завистта за по-хубавата визитка … те визитките почти не се различаваха … обърни внимание на факта, че психарят пускаше музика и говореше за музика преди да убив жертвите си … мисля, че музиката за него беше нещо важно и при нормални обстоятелства не би могъл да говори за нея, понеже никой не би го слушал … нещата са доста сложни … особено при по-образованите хора.

    и да, мисля, че всеки си има причина да прави нещо … препоръчвам ти да гледаш пътуването на фелиша http://www.imdb.com/title/tt0165773/ може би ще хвърли светлина … а детството си е бая бая важно … колкото и изтъркано да звучи, но както казва една жена, която много уважавам … ние затова сме хора … да не се оставяме да бъдем като развиващи се пружинки, които са навили в детството … ма не е никак лесно, да знаеш!

  2. Да, но точно при визитката беше акцентирано, че Патрик отива в това състояние на „чашата преля“. Тоест визитката беше последното нещо, не е единствено тя, но е малка част от причините заради, които го уби.

    Трябва да го намеря този филм от някъде : ) (Пътуването на Фелиша)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: