Ignis Fatuus и браво за Артлайн!

 Ignis Fatuus е новото българско списание за комикси (третото след Вирус и Артлайн) и според Първи брой на Ignis Fatuusмен има най-голям потенциал за сега, защото концепцията на изданието е най-правилна. Във всеки брой ще има една голяма история (22 страници) и една малка и хумуристична. Доколкото разбрах самите истории ще се свършват на всеки 5-6 броя, за да може да започнат следващите. Това е добре, защото така можем най-накрая да видим завършен български комикс скоро. Между другото трябва да каза на незапознатите, че Ignis Fatuus е издание не на изцяло ново издателство, което се казва „ИЕКК comics“ , което засега няма собстен сайт и форум, но имат секция в Артлайн форумите. Предполагам, че скоро ще си направят и техен сайт.

Първи брой е доста добър според мен. Нечиста кръв, въпреки че леко ми е омръзнало да чета такъв тип фентъзи историими, ми хареса и чакам следващия брой. Сценарият на Мирослав Петров незнайно защо ми напомня като стил на някои от историите в старата Дъга, което е добра разбира се. Рисунките на Титис и Свен са също на много добро ниво и се надявам че ще се подобрят още в следващите броеве.  Оти също започва интересно, но имам усещането че най-забавното предстои. Добра работа са свършили Диана Асенова и Стефо.

Голямата промяна в бъдещите издания на Артлайн

Преди няколко дни артлайн ме зарадваха с новината, че сматят да прехвърлят всичките си комикс издания от единични месечни книжки към много по-добрият и стойностен за колекциониране формат – TPB или Hardcover. Артлайн вече имат издадени две TPB – двата тома на Sin City и се очаква излизането на сборника с твърди корици Spawn Collection. Сигурен съм, че от издаделството ще са се постарали с изданието и ще покажат на привържениците на единичните бройки колко по-добри са сборните. За коледният панаир на книгата се очаква и вторият том от мангата WarCraft: the Sunwell Trilogy. Предполагам, че с всички тези издания Артлайн искат да подготвят читателите за новият формат на издаване. Няма лощо…

Предимствата на големите сборници (били с меки или твърди) са много. Аз лично предпочитам да събирам любимите си издания в hardcover формат и със сигурно мисля, че това е начина за най-дълго запазване на комиските без да се налага да се слагат в найлончета и картени подложки и т.н Marvel и DC имат много добри издания с твърди корици, които обикновено са над 300 страници. Ако видите на живо една от тези книги ще разберете защо малките книжки вече започват да замират.

Самото четене на комиксите е много по-удобно когато е в сборници, така няма нужда да се чака месеци наред за да се завърши една арк и поредица. Това е добре за он-гоинг поредиците тип Amazing Spider-Man, но за мини сериите не е много добра идея. От друга страна обаче трябва да се чака повече време.

За САЩ разбира се спирането на малките книжки е почти фатално, защото именно на тях се крепи комикс индустрията. Рекламите вътре помагат много за увеличаването на приходите на компаниите. Също така има много хора, с повече пари, които купуват и TPB и единични бройки. Някой купуват само едното. Но за България е дори препоръчително така да се издават комикси, защото рекламите в комиксите реално липсват (повечето са реклами на други продукти на издателствата) А сега комиксите ще започнат да се възприемат по-скоро като книги, отколкото като списания както беше досега.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: