Dollhouse, първият епизод.

Уидън. Уидън. Уидън. Общо взето за много хора това е напълно достатъчно, за да гледат/прочетат даден продукт на поп културата. Създателят на сериали като Buffy the Vampire Slayer, Angel и Firefly (всъщност това са всичките му сериали преди Dollhouse, който ще коментирам в този блогпост). Сред другите неща на Уидън са няколко комикс поредици от вселените на сериалите му и Astonishing X-men ,  една от най-добрите поредици в Х-мен света, който не може да се похвали с особено качество последно време.

dollhouse

Та това, което искам да кажа е, че дори за незапознатия зрител/читател името Джос Удидън трябва да значи. Феновете му си знаят, те са си оувърхайпнати принципно. И докато Buffy, като че ли няма особено голяма популярност/добро име в България, Firefly е сериал който всеки харесва! И все наскоро прочетох в един от броевете на ShadowDance особено добро ревю за Buffy, където авторите на статията са дали оценката 10/10. Оценка, която по лично мое мнение сериала заслужава напълно.  Също така трябва да кажа, че Buffy е наистина най-доброто, което Джос Уидън е правил изобщо!

След това разтегнато начало, трябва да завърша: Да, аз съм почитател на работата на Джос Уидън, макар и да не харесвам всичко в неговия стил. Dollhouse беше най-чаканият ми сериал за 08/09 сезона и май единствения, който имам намерение да гледам?

Концепцията на сериала се върти около тайна организация, която буквално е промила мозъците на известно количество момичета, които „и без това са щели да ходят в затвора“ и са ги направили един вид техни агенти. Особеното тук е, че за всяка мисия „куклите“ (dolls) приемат ролите на различни личности, като спомените им се изтриват старателно всеки път. Това дава изклютиелна жанрова свобода за писателите, защото могат да развият историите по каквто си начин искат. В главната роля е Илайза Душку, която след неуспешния проект Faith the Vampire Slayer, най-накрая се сдоби с главната роля в сериал на Уидън. И е страхотна в ролята!

1x01_-_ghost_4

Нейната героиня се казва Екоу (Ехоо) и тя е една от куклуте, и също така се очаква да си върне истнската самоличност с течение на сериала. Сената, в която танцуваха на ужасната песен на Лейди Гага (не мога да повярвам, че са я използвали) Илайза Душку беше ohmygod в онази рокля.

Като цяло целта на епизода, както и при другите сериали на Уидън и както повечето сериали принципно е да ни запознае със света на сериала, главните герои и т.н.  Според мен като такъв епизод се справи  перфектно със задачата. Разбрахме какъв тип е органицията, видяхме Екоу в два типа мисия,  в който беше коренно различни хора. Също така, разрахме че организацията е в много тъмното сиво морално поле.

Извън Dollhouse-a, един агент на ФБР, който има задачата да разкрие !истината! тайната органиция. Разбира се от ФБР са адски скептични, и както Удиън каза в едно интервю са наели някой дребен агент, без да му обръщат много, много внимание. Това обяснява и неуспеха му до момента. В ролята е типът от Battlestar Galactica – Тамо Пеникет (?).

С две думи FOX не трябва да спират този сериал в никакъв случай, и без това качествените сериали са толкова нищожен процент от цялата телевизионна помия, че ще е истинско престъпление ако го направят. Концепцията предполага много бъдещо развитие и в рацете на човек като Уидън, който планира сюжетните линии със сезони напред не мисля, че ще има проблем с качеството.  Сигурен съм, че по-нататък  Уидън ще засегне така любимите му социални теми, и въпреки че ще са със сигурност на „популярно“ ниво, са добър начин за започване на добра дискусия! Така, че в бъдеще ако се намери някой да коментира в блога е добре дошъл : )

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: