Въведение в Pinky Violence – поредицата Female Convict Scorpion

Първо едно бързо уточнение. Въпреки факта, че на много места са слагани в една и съща категория pinky violence НЕ СА pinku филми. В тях няма порно елементи, а е заложено по-скоро на violence часта. Обща тема в повечето от тях е отмъщението, като в повечето, да не кажа всички случаи има силна главна героиня, която е много, много лоша! (по изцяло положителен филмов начин).

pinkylq9

Може би най-много pinky violence филми са продуцирани от TOEI, но солидно количество имат и Nikkatsu. Общия брой на заглавията, които са достъпни днес е около 40, като със сигурност се очакват още няколко да бъдат реставрирани в бъдеще.

Pinky violence със сигурност могат да влязат в категория exploitation филми, като повечето от тях не предлагат нищо особено от кинематографична гледна точка. Но със сигурност са добро забавление, и най-малкото впечатляват с интересния си стил. Както обаче е често срещано сред exploitaion жанровете сред тях се срещат и някои наистина качествени заглавия, които третират историите си по-интересен начин и използват впечатляващи кинематографични техники. А влиянието на жанра върху някои съвременни японски, а и не само, режисьори си личи съвсем ясно. Като пример ще дам Sympathy for Lady Vengeance, който има подобна тематичност.

Като всеки друг жанр и pinky violence си има иконите. Тук те са, лично за мен, Meiko Kaji и другите с една идея по-долу в йерархията – Reiko Ike, Miki Sugimoto и Reiko Oshida. Прекрасната Meiko Kaji е една от любимите ми актриси и ако трябва да направя паралел между pinky violence и спагети уестърните, тя със сигурност е Клинт Ийстууд, поне на ниво култовост.

fcs1

Друга прилика е и минималистичното ‘badass’ присъствие на екрана. Специално в Female Convict Scorpion поредицата играта и е минимална, но наистина въздействаща. Особено внимание трябва да се обърнат на очите и, които тя използва максимално, подобно на много други актьори, като например Ал Пачино или Малкълм МакДауъл.

Продължавам със спагети уестърн сравненията – поредицата „Female Convict Scorpion“ е своеобразният връх на жанра, и един вид е „доларовата“ трилогия (ако не се брои четвъртата част, която е не е режисирана от Shunya Ito). А The Good, The Bad and the Ugly си остава и може би най-известният филм след Lady Snowblood – Female Convict #701: Scorpion.

Той беше и един от първите pinky violence филми, които съм гледал още преди дори да знам за съществуването на името на жанра. Заедно с Lady Snowblood, който покрай Kill Bill стана по-популярен и често считан за най-доброто в жанра. Твърдение, което лично аз считам за грешно. #701 е първият филм от поредицата Female Convict Scorpion. Също така е и най-близкия до жанра „women in prison“ (wip), за това доста често може да го намерите категоризиран като wip, вместо като pinky violence.

fcs2

Истината е, че докато wip е един много често експлоатиращ жанр, понякога се намират и по-интересни идеи. Почти сигурнен, че сложен в контекста на втората вълна на феминизма, която е горе долу по това време, ще се открият доста такива идеи… Разбира се моито знания за различните видове феминизъм са толкова богати, колкото и знанията ми по арабски, примерно.

Поредицата е екранизация на манга със същото име, но има една съществена разлика. Meiko Kaji въобще не е харесала героинята си от мангата, заради лошия език, който използва и за това за приела при условието, че това ще бъде променено. Именно това е една от най-добрите идеи, защото именно факта, че Matsu почти не говори я прави в пъти по-въздействаща и създава чувство за добленост, сравнение с другите квичащи и вулгарни затворнички.

Сюжета накратко, Nami Matsushima (Kaji) e предадена от мъжа, който обича, детектива Sugimi. След това тя се опитва да го убие, за което е пратена в женски затвор, където са обичайните за WIP жанра противни субекти. Причината, за която е искала да го убие е не просто защото той я е зарязал, а защото той я е използвал, за да спечели нещо от якуза… След като е пратена в затвора единствената цел на Matsu е, да правилно, Отмъщението. Като цяло във филма няма много туистове и всичко си е като в праволинеен филм за отмъщение.

scorpion

Това, което прави филма и поредицата като цяло нещо повече от поредния revenge филм са малките детайли. Както и стилът, типичен за японските филми през 60те и 70те. Другите два филма са с подзаглавия Jailhouse 41 и Beast Stable. За четвъртия няма да пиша този път, защото го намирам за една идея по-слаб от другите.

В Jailhouse 41, Matsu a.k.a Sasori (Scorpion) избягва с група затворнички и следва дълго и често кърваво преследвания из Япония. В този филм Matsu продължава с типичния си стил и сравнено с първия филм, тук тя е ощe по-ядосана и лоша… Краят на филма много ми напомни на IF…., с известни разлики, разбира се. Тук затворничките влизат в сюреалистичен въоръжен конфликт с пазачите и има много стреляне, което може да бъде интерпретирано метафорично, ако си падате по това. Като цяло Jailhouse 41 e „action packed, thrilling adventure“, както биха го рекламирали в щатите, ако го бяха пуснали навремето в кината.

Beast Stable e третият филм и последен за Shunya Ito. Историята този път включва една много особено екстремна тема, типична за един определен вид източноазиатски филми през 90те и 00те години. Става въпрос са сексуалните отношения между сестра и брат и, който е психично болен и „просто си го иска“.. Наистина от една страна е лека тема, в сравнение с тези засегнати във филмите на Takashi Miike и Kim Ki Duk, но със сигурност болна. Особено за времето, в което е правен филма. В отношение на графа насилие може да се каже, че това е най-изпълнения с брутални сцени филм от поредицата. Тук исках да дам пример, но се сетих, че именно изненадата от сцената е по-фрапираща от самото действие, така че ще го оставя така, за да може тези от вас, които все пак решат да гледат филма да се насладят/шокират максимално… Сюжетът е подобен на Jailhouse 41, с разликата че през повечето време Matsu e сама и се крие.

Като заключение ще кажа, че този филм е за специфична група хора. Тоест ако харесвате филмите на Fukasaku (Battles Without Honor and Humanity, където участва и самата Meiko Kaji!) и по-екстремното източноазиатско кино със сигурност ще харесате тези филми.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: