WATCHMEN – Алън Мур беше прав

Powx’s Journal: Friday, 6th. Woke up early, went to class. Was not exciting. Thought should go see Watchmen. Got on the bus. Middelburg – Vlissingen. They overcharge. Bastards. Went there, sat on forth row. Watched the Watchmen. Felt confused after.

watchmen_3Както много почитатели на комиксовото изкуство, аз нареждам комиксът Watchmen в личния си топ лист. Дълбочината на героите, сюжета, засегнатите теми, начинът на представяне – всичко е на най-високото ниво в комиксите.Точно за това и Watchmen означава много за мен.

И докато Watchmen е върха в формата си – комиските, това не може да бъде казано за адаптацията на Зак Снайдър. И причината далеч не е това, че киното е по-визша форма на разказване на истории от комиксите. Въобще не. Проблемът е, че филмът вместо да се възползва от преимуществата си чисто визуално разглежда историята, героите и сетинга твърде повърхностно. За това мога да кажа , примерно, че Watchmen филмът е едно много доста бледо в сравнение допълнение към графичния роман, без да добавя абсолютно нищо.

mv5bmje4ntuxmzcwov5bml5banbnxkftztcwmji3mzizmg_v1_sx600_sy272_2

Най-силната страна на Зак Снайдър е и най-слабата му, защото визуално Watchmen е впечатляващ, но именно факта, че е наблегнато предимно върху визуалната част на произведение, което разчита предимно на историята и героите си е глупаво. Имам чувството, че Снайдър  мисли по-скоро като режисьор на музикални видео клипове, отколкото на истински филми. Така е и при Watchmen, визуално филма става определено кичозен  на моменти и въпреки, че няма чак толкова много сцени заснети на бавен кадър, те отново се забелязват и правят лошо впечатление. Но цялостно нямам критика към визуалния подход към Watchmen, даже мога да му дам отличен, защото запазва духа на комикса.

Много важни момнети от книгата са пропуснати, няма ги малките разговори между вестникаря и онова момче, нещо което лично за мен е от огромно значение за въздействието на края. Също така малко време е отделено за индивидуалните истории на героите, като по-скоро е разгледано какво се случва в момента, отколкото от къде са дошли и каква е историята. Не е отворено напълно добре какво кара различните герои да действат по-определен начин. Историята на Dr. Manhattan, Rorscharch са претупани.

Изпълненията варират от сравнително лоши при Silk Spectre (в ролята е Малин Акерман или както там се чете на шведски…) до изненадващо добри, примерно Rorscharch, в ролята на който е Jackie Earle Haley и се справя повече от чудесно. Запазва ‘badass’ страната на героя, като в същото време не губи и онази лека хумористична страна.

watchmen

Друго нещо, което ми липсваше беше и претрупаността на индивидуалните истории на героите. Почти не беше обърнато внимание на миналото им, което особено за Rorscharch е много важно.

Но истината е, че ако продължа със сравнениеята с книгата ще трябва да пиша много, много дълъг пост и за това се спирам. Ще обърна повече внимание на филма. За съжаление и тук присъства това ‘дървено’ чувство, което Зак Снайдър остави у мен когато гледах 300, може би защото е твърде вманиачен в визуалните ефекти или не е чак толкова добър режисьор, не знам. Да не говорим колко ужасно спрямо книгата някои сцени изглеждаха, точно заради бутафорния на моменти стил на Снайдър. Пример:  ешкън сцените, които са направени не както трябва, не както са в книгата… Друг подобент момент беше секс сцената в корабът на Nite Owl – Аrchie. Сигурен са, че намко хора са умрели при вида на тази сцена. Аз бях в празна зала (общо 5-6 човека най-много), но въпреки това чух доволен смях. Което не говори добре.

w-i12-p19-07-1

Краят беше странен… Знаех, че е променен и го нямаше squid-a, но въпреки това останах изненадан от идеята на края. Не мога да кажа, че е лош. Дори го намирам за логичен, разликата обаче е, че този път прехвърлят цялата вина върху Др. Манхатан („специалното оръжие“ на САЩ, докато в книгата се разчита на нещо неизвестно.. Но пък от друга страна мога да видя втрещените погледи на хората, които не са чели книгата и на повечето отишли да гледат филма заради споменатото име на ‘режисьора на 300’.

И все пак като почитател на Watchmen аз не съжалявам, че гледах филма. Дори смея да твърдя, че ми хареса донякъде, защото все пак да видиш как любимите герои оживяват на екрана, в комбинация с наистина многото сцените, които буквално извадени от книгата си е удоволствие. През близо трите часа не бях отегчен за нито секунда, дори напротив. За това и искам да погваля сценаристите David Hayter и Alex Tse, които са си свършили работата на ниво, предвид колко е труднен оригиналния материал за адаптация. Според мен те имат по-голям принус за филма, отколкото Снайдър…

Обобщено в няколко думи. Watchmen визуализира много важни моменти от книгата и основната история е запазена, но липсва голяма част от допълнителните неща, които правят Watchmen не просто една добра история, а истински шедьовър. Филмът обаче е далеч от шедьовър, той е просто приятен филм, който със сигурност е добре да видите. Нищо повече. Изглежда Алън Мур е наистина прав за това, че Watchmen не става за филмиране. И режисьори като Тери Гилиъм и Дарън Аронофски изглежда са осъзнали това навреме.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: