Дайте на децата да пият

youth_drinking_wideweb__470x3140
В сайта на списание едно, в един напълно случаен момент прочетох един напълно случаен блогпост. Заглавието на този пост ме привлече. „За градинките и бирите“ ми каза, че в България или в София само за сега,най-накрая са приели или поне мислят да приемат ,не съм сигурен, закон, който забранява пиенето на алкохол на публични места.

Веднага се сетих, че тук в Холандия също има такъв закон. И преди да сте казали ‘тоя веднага казва, че щом в западна Европа е така значи е верно’. Ами не, не съм от тези хора и честно казано според мен този закон е адски тъп. Просто и честно казано – ми тъп е! Не мисля, че трябва някога по какъвто и да е повод да приемаме нещо за абсолютната истина, както и правотата на един авторитет. Това, че начинът на живот на държавите като Холандия е цел за България не трябва да означава, че всичко в тези държави е правилно. Обратното също важи.

Въпроса ми е – ако се приеме или вече е приет такъв закон наистина ли ще има глобени/арестувани хора? Защото един слънчев ден миналата есен, когато си пиех кротичко кафе и разговарях с група съученици от курса по литература, на няколко метра от нас господата полицаи арестуваха един напълно невинно изглеждащ, леко пиян, приличащ на бездомник дядо, който си пийваше мирно euroshopper бира. Тук идва и следващия въпрос – защо? Реално може да не изглежда особено морално някакъв пияница да се напива насред едно цивилизовано училище в сравнително религиозния по холандските стандарти град Миделбурх. Но от друга страна чак пък арест… Интересно ми е, ако въпросният пропаднал дядо беше всъщност едно от ‘добрите деца’ на Миделбурх. Какво ли щеше да стане тогава. Вероятно същото.

Дали това ще се случи в България – едва ли. Но в същото време очаквам доста полицаи да се заяждат с младежите
решили да са против закона и си пият в парка/моста/под моста/на тротоара… Дори си ги представям как идват с важната си стъпка, готови да усетят удоволствието на властта си.

Но както и да е, както казах този закон е напълно глупав и се надявам да го махнат. И то не защото сме ‘съвестни граждани’ и плащаме данъци, но защото мисля че хората трябва да имат правото на избора да не изберат да седят в заведение, а в парка примерно. И в комплект на това право да може и да се пие на това място, точно по същия начин както може в заведенията.

В този пост ще комбинирам и една друга тема, която ме вълнува по някакъв странен начин, въпреки че може би въобще не трябва да ме интересува. Защото вече съм на 20, а въпроса засяга 16-18 годишните. Става въпрос за легалната възраст, на която е разрешено консумирането на алкохол според Законът на съответната държава. По света има доста различни закони. В САЩ, както знаете, границата е 21 години (!). Граница която аз лично намирам за абсурдна и морално овехтяла, и то не само спрямо днешното време. В Холандия и в други държави в Европа има разделено ограничение. Примерно хората над 16 години могат да пият бира и вино, а когато станат на 18 имат право на всичко останало. В държави като България всичко е позволено само след навършването на 18 години. Също така е ясно, че в България никой не спазва това правило. Както е и навсякъде в Европа (въпреки, че в България е много по-лесно, разбира се).

За това мисля, че и в България трябва да се промени закона, така че да разрешава на младите хора, които са навършили 16 години да пият вино или бира. Мисля, че това е една напълно логична промяна, съобразена с ‘новото време’, което не е никак ново. Може да се твърди, че възрастта през която повечето ‘деца’ започват да пият алкохол е около 16. За това и трябва да им се позволи да употребяват бира, вино и mixed drinks о типа на smirnoff ice, bacardi breezer и други безобидни алкохолни напитки, защото в крайна сметка е по-добре да пият лек алкохол отколкото да се наливат с текила, водка, ром и каквото друго се сетите.

В същото време е и важно, законът да се спазва по-стриктно и наистина в магазините да се изисква лична карта. Но това може да работи по-добре, не напълно естествено, само ако и правата бъдат увеличени. Защото само със забрани не става работата.

Реклами

6 коментара to “Дайте на децата да пият”

 1. Не разбрах нещо..подкрепяш 16 годишни да пият и хората да се напиват в градинките?
  Sound like democracy..but is it right?

  За дядото, ще коментирам, че си чувал достатъчно примери за бездомници, които правят вандалски актове навън, raping childs and so on..тъйче- не е чак толкова безобиден човека, пиещ бирата.
  Да не говорим за пияни младежи.
  Да си пият бирата и алкохола в заведенията и вкъщи.
  Всички имат права, но ако се дадат ultimate rights, всеки ще си прави каквото иска.

  Не едно или две убийстава са ставали, защото „I was drunk“ или побойща. Може би тази забрана, ще помогне да се предотвърти процента на инциденти.
  Не сам чак толкова голям моралист, но подкрепям закона.
  Did you smoke someting when you wrote this..seriously??

 2. powx Says:

  Всичко това добре, само че не разбирам каква е разликата дали пият в заведение или на вън? То като се прекали няма значение къде си пил…
  Също така съм писал „пият“, а не „напиват“. Знаеш, че има разлика 😉

 3. „Всичко това добре, само че не разбирам каква е разликата дали пият в заведение или на вън? “ -в заведението е по-контролирана среда.
  Има си охрана в заведенията, а и по-принцип хората се държат по-цивилизовано в заведенията, където все пак, не всеки отива да пие.
  По-малко са причините, освен пиенето, проблем да стане.

  Докато навън, е лесно да се каже-кой ще ме спре? Особено, като си против, предложението, да не се пие навън. Възможностите, когато пиеш навън, са негораничени. Все пак, знаеш как е, пиене навън-хайде да направим нещо-подпален парламент : )

  Друго което се сетих, докато четох, коментара ти е, че хората, ще пият в крачмата, ама после нали отново ще се на улицата, може би пияни. Каква ще е разликата от хората, които пият на улицата и също са пияни.

  Също така, да се има в предвид, че в заведението, даже и да стане инцидент, има кои да се намеси. Докато навън, бая невинни жертви го отнасят, без някой да си мръдне пръстта.

  Където пият, там и напиват. Не знам много хора, които ще кажат-„аз само ще пийна малко..без да се напивам“ Вярно, не всичко са така, но като почнеш малко..защо да не се „наквасиш“ хубаво ; )

  Дълга е темата за спор, но все пак смятам, че в Holland е хубаво, че се прилага закона, да не се пие навън. Че ние с теб, ще го правим, е друг въпрос. На нас ни е позволено..ние сме съвестни граждани. Не сме street junkys..или малолетни хипита. So, but the reason given, не бихме могли да бъдем заплаха за society-то, даже и да ни арестуват че пие навън. Все пак, е по-добре да арестуват бъдещи пиянски прояви, преди да започнат, отколкото след като вече е станала белята. Priventing what may happen..а по пътя го отнасят и невинни, но нали всичко е в името на The well being of society.
  Искат се жертви..за нашата безопастно :>

 4. „Особено, като си против, предложението, да не се пие навън“ – да Се пие навън..обърках репликата.

 5. Забраната няма да накара ‘пияниците’ и ‘бездомниците’ да спрат да пият навън, по-скоро ‘съвестните граждани’ ще спрат да пият в парковете и т.н. Също така в заведения могат да се получат доста по-лоши неща, поради простата причина, че има и повече хора, които могат да станат ‘жертви’. Виж в София, какво стана. И не не казвам, че винаги е така и този пример да е доказателство за каквото и да е. Просто без значение къде си пил навън, в заведение, в къщи, пак можеш да направиш въпросните престъпления.

  „Където пият там се и напиват“
  Тук вече търси проблема в алкохола и хората, които не могат да го използват правилно.

 6. Тогава ще забраним напълно алкохола, щом хората не могат да се контролират.
  На мястото на алкохола, ще пушат weed. Ще са по-спокойни така ; ))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: