Етичен консумеризъм


(Снимка: Тhe Freetown Society)

В последно време, а и не само се говори много, за това което западните активисти наричат „етичен консумеризъм“. Според тях всеки продукт създаден с материали, които финансират войни е дело на злото и трябва да бъде избягван на всяка цена. Аз пък мисля, че това са глупости и ще обясня на бързо защо.

Първото нещо, което е крайно време да разберат хората от развитите държави е, че хората в африка не са маймуни, неспособни да мислят. Напротив те са си напълно нормални хора, които просто имат твърде много проблеми. Източникът на проблемите им, разбира се, е вътре в тях. Не можем да обвиняваме развитите държави за всяка война в Африка, нали?

Идеята на етичния консумеризъм е проста – не купувайте продукти, които финансират войни. Интересувайте се къде са произведени нещата, които купувате и избягвайте тези произведени с конфликни материали. В някои сектори, като технологичния това е просто невъзможно, тъй като повечето продукти разчитат именно на материали от Африка. В Kotaku имаше интересен пост за етичния консумеризъм, като беше посочено, че повечето конзоли на пазара са неетични. Microsoft и Sony бяха първите обвинени, като по-късно бяха нападнати и Apple. Решението на проблема за читателите на Kotaku е просто осъзнаваме, че има нещо лошо в това да си купиш нов Xbox 360. И до там.

Но както казах по-горе хората в Африка не са маймуни, те много добре знаят, че сами са отговорни за кашата, която са забъркали. Те много добре знаят, че разменят благата си, с които биха могли да се развиват нормално срещу оръжия, с които започват граждански войни. Корпорациите като Microsoft също знаят това, но не мисля, че вината е в тях, за това че африканците избират да се изтребват. Изобщо виновния за положението в Африка са самите африканци, за разлика от всичко, което ни казват иначе добронамерените активисти.

Vice имат много добър филм за Либерия. Там е показана, макар и силно преувеличено, ситуацията в Либерия, която е повече от отчайваща. 80% от Либерийците са яли човешко месо и не ми се мисли колко от тях са болни от спин. Във филма бяха показани деца войници, които са пристрастени към хероина и за да се надъхат за битка често се е налага да ядат сърцата на невинни деца. Vice са взели и интервю от един от генералите, които са водили едни от най-кървавите битки в Либерия. Той си признава, че е убивал десетки невинни деца само, за да използва сърцата и кръвта им за бойна надъхвация. Същия твърди, че много съжалява за миналото си и в момента е добър християнин. Разбира се, че се е обърнал към религията точно в този момент. Как иначе ще си намери оправдания за злото, което е причинил?

Войните в Африка са техен проблем и развития свят не може да направи нищо по въпроса, освен да подпомага образованието на бъдещите лидери на държавите. Ако това не реши проблема не знам какво ще успее. Едно е ясно, че едва ли крайният потребител на запад е този, който е отговорен за проблемите на африканците. Геймърите могат спокойно да си купуват новите продукти на Microsoft и Sony. Може да звучи жестоко от моя страна, но докато африканците сами не осъзнаят, че си вредят сами едва ли ще успят да мръднат и крачка напред. Препоръчвам им да спрат да търсят вината в развитият свят и да погледнат колко ниско са стигнали.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: